Surat kepada Jabatan Haiwan

Salam kepada semua,

Saya disini ingin berkongsi maklumat/pendapat saya yang tidak seberapa. Diharap pihak tuan/puan dapat membaca dengan hati yang terbuka.

Saya merupakan seorang penternak Arnab secara kecil-kecilan di Johor. Untuk memulakan penternakan ini saya telah mendapat tunjuk ajar dari seorang penternak berbangsa Cina.Penternak ini menyewa sebuah kandang arnab yang kosong di dalam institut veteriner Kluang. Walaupun kami berlainan bangsa tapi dia telah sudi memberi seberapa banyak ilmu yang saya perlukan di dalam penternakan ini. Saya sering bergantung kepada dia untuk mengambil bekalan induk, makanan dan ubat-ubatan untuk ternakan saya...bukan saya mahu meperlekehkan jabatan haiwan/institut veteriner yang ada di tempat saya, tetapi kekurangan pengalaman dan ilmu menyukarkan mereka untuk membantu saya.

Apa yang mengejutkan saya pada hari ini 03/06/2009 pada pukul 9.00pagi ada berlaku satu operasi menghapuskan ternakan milik penternak ini atas alasan mahu mengambil semula kandang arnab yang digunakan. Padahal saya tengak masih ada lagi 3 kandang kosong di situ. Ini seperti satu tindakan yang tidak munasabah. Arnab-arnab disembelih dan ditanam, anak2 arnab dirampas pihak veteriner(utk apa?) Kenapa mesti berlaku sebegini kejam? Ini seperti budaya samseng yang sering kita lihat di media massa cuma dilakukan oleh mereka yang berkolar putih shj.

Mungkin ada berlaku sedikit salah faham atau kekeliruan di dalam masalah ini, tetapi saya rasa mungkin ada jalan penyelesain yang boleh di bawa berbincang secara baik. bukan budaya kita merampas hak orang lain.

Sekarang ini penternak-penternak kecil seperti saya mungkin mengalami masalah dari segi bekalan makanan,induk dan ubat-ubatan. Saya pasti Jabatan Veteriner tidak dapat membantu kerana mereka kurang sumber didalam bidang penternakan ini. Bidang ternakan ini baru nak membangun dan kita memerlukan sumber-sumber dari penternak cina ini, alangkah bagusnya jika pihak veteriner dan penternak ini bergabung berkongsi pendapat didalam membangunkan penternakan arnab di Malaysia.

Di harap luahan saya ini mendapat perhatian dari pihak tuan/puan..semoga tiada lagi peristiwa berdarah begini berlaku lagi didalam bidang penternakan...


Sekian, terima kasih

penternak arnab

Comments :

1
Led Zepp said...
on 

As'kum, saya juga dari johor & masih terlalu bru dlm bidang ini. Saya ingin sarankan kpd pihak anda agar surat anda itu di s.k. (salinan kpd) kementerian yg berkenaan supaya diambil tindakan, atau sekurang2nya diambil perhatian. Harap kte dpt berhubung, utk bertukar idea & pengalaman (email saya : roff.hussain@yahoo.com)saya berada di Kempas, Johor Bahru. Sila ke blog saya http://rocknrollbunnies.blogspot.com, terimkasih.

Post a Comment

 
(c) free template